četvrtak, 2. prosinca 2021.

thumbnail

Uvod u biomonitoring okoliša

Intenzivna urbanizacija i industrijalizacija su dovele, ali još uvijek dovode do ozbiljnih poremećaja prirodne ravnoteže u svim tipovima ekosistema.

Konstatovane negativne posljedice snažnih antropogenih uticaja se mogu ublažiti kroz planiran, sistemski i konstantan monitoring.

Monitoring u širem smislu predstavlja sistem sukcesivnih posmatranja životne sredine u prostoru (spacial scale) i vremenu (temporal scale).

Cilj monitoringa je prikupljanje podataka kvantitativne i kvalitativne prirode o prisustvu i distribuciji zagađivača, praćenju emisija i imisija, detektovanju izvora zagađenja i njihovog rasporeda, transporta polutanata i određivanje njihovih koncentracija na određenim mjerenim tačkama.

Monitoringom se dobivaju podaci o trenutnom stanju, ali je moguće dobiti i podatke o ranijim promjenama u okolišu.

Biomonitoring okoliša je iz metodoloških razloga podjeljen na tri grupe i to:

1.       meteorološki monitoring,

2.       fizičko-hemijski monitoring i

3.       biološki monitoring (biomonitoring).

 

Meteorološki monitoring predstavlja jedan od najorganizovanijih i najsavršenijih monitoring sistema koji je uspostavljen još u XIX stoljeću. Meteorološki monitoring obuhvata sukcesivno praćenje, osmatranje i bilježenje velikog broja klimatskih parametara (vlažnost i temperatura vazduha, količina padavina, vazdušni pritisak itd).

Fizičko-hemijski monitoring  obuhvata metode fizičko-hemijskog monitoringa koje pružaju egzaktne podatke o prisustvu i distribuciji zagađivača, te praćenju emisija i imisija zagađivača, koji su dostupni u tačno određenom trenutku ili vremenu.

Biološki monitoring (biomonitoring) je postupak primjene živih organizama kao bioindikatora i praćenje njihovih promjena u prostoru i vremenu. Biološkim monitoringom se na najbolji način oslikava kompleks prirodnih ili antropogenih pojava, uticaja i procesa na okoliš.

Biološki monitoring (biomonitoring) - (grč. bios - život, lat. monere - upozoriti, podsjetiti) - predstavlja zbir analiza biološke komponente okoliša i njenih reakcija koje se koriste za otkrivanje promjena u okolišu nastalih onečišćenjima. Biomonitoring je trajno ili periodično praćenje i procjena bioloških i ostalih ekoloških promjena uz korištenje živih organizama kao bioindikatora.

Biološki monitoring je jedinstven skup neophodnih planskih i sistemskih mjerenja baziranih na praćenju faktora životne sredine, a u cilju prikupljanja odgovarajućih podataka o kvalitetu životne sredine. Ovi monitoring sistemi se moraju pažljivo formulisati jer predstavljaju temelj za razvijanje odgovarajuće politike očuvanja kvaliteta i zaštite životne sredine.

Prednost biološke indikacije u odnosu na fizičko-hemijske metode praćenja zagađivanja životne sredine leži u činjenici da živi organizmi mogu da pokazuju efekat akumulacije zagađujućih materija u toku dužeg vremenskog perioda.

S druge strane fizičko-hemijske metode daju egzaktnije podatke, ali njihov nedostatak je u tome što se one odnose samo na određeni trenutak vremena.

Bioindikatori su organizmi ili grupe organizama koji se koriste za prikaz stanja životne sredine.

Bioindikaciju je moguće realizovati na svim nivoima organizacije živih organizama ili sistema i to: molekularni, biohemijsko-fiziološki, ćelijski, individualni, populacioni, specijski, biocenološki, biomski i biosferni nivo.

Bioindikatori se koriste da detektuju promjene u životnoj sredini, da prikažu prisustvo zagađivača i njihove efekte na ekosistem u kome organizam živi, da ukažu na prisustvo kontaminanata (štetnih materija) u pijaćoj vodi ili drugim prirodnim supstancama.

Bioindikatori se koriste u:

1.       detekciji promjena u životnoj sredini,

2.       biomonitoringu prisustva zagađivača i njihovog efekta na ekosistem u kome žive organizmi,

3.       monitoringu progresa u čišćenju životne sredine i

4.       testiranju suspstanci na prisustvo zagađivača.

 

Bioindikatori su brojčane vrijednosti dobivene mjerenjem pritisaka, stanja i okolnih uslova koji vladaju iznad određenog geografskog područja, čiji trend kroz vrijeme predstavlja ili ukazuje na osnovne trendove u životnoj sredini.

Tipovi bioindikatora:

1.       mikrobijalni bioindikatori,

2.       biljni bioindikatori i

3.       životinjski bioindikatori.

 

Biološki monitoring je iz metodoloških razloga podijeljen, u odnosu na to u kojoj od oblika životne sredine se prate promjene i to na:

1.       biomonitoring vazduha (lišajevi i mahovine),

2.       biomonitoring voda (bakterije, cijanobakterije i alge, makrofite (više biljke), niži i viši beskičmenjaci, ihtiopopulacija (ribe) i

3.       biomonitoring zemljišta (pedofauna, makrofite i vegetacija).

 

Svaka vrsta može biti korištena kao bioindikator stanja, međutim neophodan preduslov jeste poznavanje kako biologije, tako i ekologije svake pojedinačne vrste koja se koristi kao bioindikator.

Značaj biomonitoringa leži u činjenici da je on tehnika koja može da pruži informacije o izvoru zagađenja, senzitivnim organizmima i intenzitetu zagađenja. Pored procjene ili sagledavanja trenutnog stanja biomonitoring nam omogućava i predikciju odnosno modelovanje u ekosistemu.

Ukratko rečeno, tehnikama biomonitoringa bez obzira koja se grupu organizama koristila, detektuje se izvor zagađenja, procjenjujemo zdravlje ekosistema i planiramo buduće aktivnosti (predikcija) koje se tiču zaštite životne sredine ili određenog ekosistema.

Ključne riječi: antropogeni uticaji, monitoring, polutanti, biološki monitoring (biomonitoring), bioindikatori, bioindikacija, ekosistem.

 


Reference:

1.       Jørgensen, S.E., Costanza, R., Xu, F.L. (2005). Handbook of Ecological Indicators for Assesment of Ecosystem Health. CRC Press. Taylor & Francis Group. pp. 1-439.

2.       Lek, S., Scardi, M., Verdonschot, P.F.M., Descy, J.P., Park, Y.S. (2005). Modelling Community Structure in Freshwater Ecosystems. Springer-Verlag Berlin Heidelberg. pp. 1-518.

3.       Markert, B.A., Breure, A. M., Zechmesiter, H.G. (2003). Trace Metals and other Contaminants in the Environemt. Bioindicators & Biomonitors. Principles, Concepts and Applications. ELSEVIER.  pp. 1-1017.

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments