Alge, hrana prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Ubrzan i
zahtjevan životni ritam, onečišćen zrak, voda i tlo, otuđenost obitelji, loši
međuljudski odnosi, uključujući i one na poslu, sve više informatičkih pomagala,
sve to pred čovjeka postavlja zahtjevne zadatke i izlaže ga stresu, što opet
vodi u bolest. Zbog svega toga, zdrava prehrana trebala bi biti na prvom mjestu
kako bi se umanjili spomenuti loši utjecaji na naš organizam. S jedne strane na
našim je tržnicama sve veći i šareniji izbor namirnica pa možemo birati kojoj
ćemo kuhinji dati prednost, mediteranskoj, kineskoj, meksičkoj. Na drugoj je
pak strani sve veći broj ljudi kojima je dijagnosticiran nedostatak određenih
vitamina i minerala. Jedući jednolične i termički obrađene proizvode (one iznad
45°C u kojima je došlo do denaturacije proteina), u svoj organizam unosimo
nutritivno osiromašenu hranu.
Dokazano je da se
količina vitamina i minerala u tlu u posljednjem desetljeću smanjila.
Namirnicama proizvedenim u ovako osiromašenim tlima, ponajprije nedostaju
antioksidansi – selen i magnezij. Sve veći problem su kisele kiše jer
povećavaju zakiseljenost zemlje, što biljkama otežava upijanje hranjivih tvari.
Dodaci prehrani danas su postali
nužnost jer čovjeku omogućuju zdrav i uravnotežen život. Važan je i odabir
dodataka prehrani jer samo prirodni dodaci prehrani izbalansirani na optimalan
način omogućuju organizmu da normalno funkcionira.
Alge su i u
prošlosti čovjeka imale važnu ulogu. Jeli su ih i špiljski čovjek i Egipćani,
Vikinzi i Kelti. Asteci su sušili alge na suncu i od njih pravili kolače.
Stanovništvo oko jezera Čad u Africi godinama je pripremalo pite od Spiruline;
u pijesku su ljudi kopali male rupe i punili ih zelenom vodom iz jezera. Nakon
što bi pijesak upio vodu, ostatak bi se osušio na suncu, a u rupi bi ostao
jestiv proizvod prepun kvalitetnih hranjivih tvari. Vojnicima su u ekstremnim
situacijama davali alge zbog njihova čudotvornog energizirajućeg učinka.
Najveći
potrošači algi danas su Japanci, a alge čine 10% njihove prehrane. Imaju li
Japanci možda zbog toga najdulji životni vijek na zemlji?
Znanost koja proučava
svijet algi naziva se fikologija ili algologija. Alge su autotrofni organizmi
(sami stvaraju hranu) koji pripadaju carstvu Protoktista. Alge nazivamo
steljnjačama, a njihovo tijelo steljka. Nalikuju biljkama, ali nemaju osnovne
biljne organe. Razmnožavaju se spolno i nespolno: vegetativno i sporama. Smatra
se da su se razvile od prabičaša. Zna se da su najperspektivniji proizvođači
biomase s iznimnom kvalitetom i možda će upravo alge dovesti do rješenja
problema gladi u svijetu.
Dijelimo ih u dvije
velike skupine: makro i mikroalge. Makroalge mogu dosegnuti 100 metara duljine.
Iako su iznimne veličine, makroalge rijetko imaju prave organe. Sastoje se od
odvojenih, potpuno autonomnih stanica koje, ako se odvoje od matičnog organizma
vrlo brzo stvaraju nove kolonije.
Morske makroalge koje se
najčešće koriste u prehrani su:
- Arame (Eisenia bicyclis), smeđe alge, bogate ugljikohidratima, celuloznim vlaknima, niacinom, cinkom, željezom, jodom, vitaminom A, sadrži algičnu kiselinu
- Fucus (Fucus vesiculosus), smeđezelena alga, dobar izvor vitamina A, B, C, E, kalija i joda
- Hiziki (Hizikia fusiformis), smeđa alga, bogata je bjelančevinama, željezom, vitaminima A, B1, B12, balastnim vlaknima, kalcijem te algičnom kiselinom
- Kelp (Laminaria digitata), smeđe alge, obiluju klorofilom, oligoelementima, algičnom kiselinom, jodom, vitaminima E i K te s više od 60 elemenata u tragovima, a imaju i malo natrija
- Kombu (Laminaria japonica), smeđa alga, sadrži većinu vitamina i minerala, bogata je vitaminima A, B, C, kalcijem, jodom te ima mnogo magnezija
- Wakame (Undaria pinnatifida), smeđa alga, vrlo je bogata kalcijem, ima veliku količinu željeza, joda, vitamina A i C, niacina, bjelančevina
- Nor (Porpyra tenera), crvena alga, obiluje karotenom, bjelančevinama i vitaminima B12, C, kalcijem, željezom
- Agar agar, crvena alga, bogata je kalcijem, jodom i drugim mineralima u tragovima, alternativa je želatini ili želeu. Spomenimo i to da je Crveno more dobilo ime po crvenoj algi.
Još zanimljiviji i tajnovitiji je svijet mikroalgi. Kao
vrsta, one su najstarija živa bića na zemlji čija se starost procjenjuje na oko
3,5 milijardi godina. U njima je skrivena informacija o razvoju života na
zemlji. Susreću se svugdje gdje ima imalo svjetlosti i vlage. Mogu preživjeti u
svim uvjetima.
Naprimjer, nakon katastrofe u Černobilu mikroalge su
jedne od malog broja vrsta koje su se prilagodile radijaciji. Ako ljudi nestanu
kao vrsta, mikroalge bi opstale i pokrenule sljedeći val života. Vjerojatno su
u pravu oni koji tvrde da su mikroalge inteligentnije od ljudi.
Procjenjuje
se da postoji više od 40 tisuća vrsta algi. Nalazimo ih posvuda: u vodi, zraku,
zemlji, pa čak i našim crijevima. Iznimno su otporne pa ih je moguće naći u
vrućim vodama gejzira i vječno zaleđenim predjelima našeg planeta, kao i na
bijelom Kilimandžaru. Za svoj rast alge trebaju samo minerale, vodu i sunčevu
svjetlost.
Djelovanje
algi:
1. Jačaju imunološki
sustav
Kada je organizam pod
stresom ili je obolio, počinje se trošiti metabolička energija tijela. Takve
osobe pate od kroničnog umora i nedostatka tjelesne energije. Male količine
algi mogu vratiti imunološki sustav u ravnotežu. Redovitim konzumiranjem
mikroalgi ubrzava se oporavak nakon bolesti kao i zarastanje rana. Ljudi koji
ih konzumiraju imaju više energije, sposobniji su za rad, otporniji na stres i
nepovoljne vanjske uvjete. I kod male djece vidljive su promjene nakon
redovitog konzumiranja algi. Kada se boležljivoj djeci u jelovnik uključe alge,
ona brzo nadoknađuju eventualni zaostatak u rastu i razvoju.
2. Jačaju
kardiovaskularni sustav, reguliraju tjelesnu težinu i povećavaju HDL, “dobri”
kolesterol na račun “lošeg” LDL kolesterola.
Istraživanja u Njemačkoj
i Indiji pokazuju da alge smanjuju tjelesnu težinu. Redovito uzimanje mikroalgi
tijekom nekoliko mjeseci u pravilu pomaže kod problema prekomjerne tjelesne
težine.
3. Poboljšavaju stanje
probavnog trakta i probavu
Alge jačaju crijevnu
floru te smanjuju opasnost razvoja patogenih bakterija kao što su Escherichia
coli i Candida albicans. Dobro razvijena crijevna flora poboljšava apsorpciju
hrane, štiti od opstipacije i autointoksikacije, a temelj je i stabilnog
zdravlja. Više od dvije tisuće različitih enzima koji se nalaze u mikroalgama
iznimno su važni za dobro stanje metabolizma i probavnog sustava.
4. Poboljšavaju prirodno
čišćenje od otrova i radijacije
Afa alge, Spirulina i
Chlorella pročišćuju organizam. Najbolje mehaničko čišćenje osigurava Chlorella
jer sadrži celulozu i poput metle djeluje na crijeva. Druge vrste algi, kao
npr. Kelp imaju isto tako kelirajuća svojstva, tj. vežu i izbacuju iz organizma
radioaktivne i druge štetne tvari. Tijekom 1994. godine ruski su znanstvenici
promatrali dvjesto sedamdeset djece koja su bila žrtve Černobilske katastrofe.
Svaki dan tijekom 45 dana primali su po pet grama algi, pri čemu se količina
radionukleida u njihovim tijelima smanjila za 50 posto.
5. Smanjuju opasnost od
tumora zbog bogatoga sadržaja antioksidanasa
Alge su iznimno bogate
beta karotenom (provitamin A), vitaminima B, C i E kao i mikroelementima:
manganom, cinkom, magnezijem, kalcijem, bakrom, željezom, selenom, kromom…,
koji izgrađuju antioksidansne enzime u našim tijelima. Oni nas rješavaju
slobodnih radikala koji inače pospješuju starenje i dovode do štetnih mutacija.
Kanadski su liječnici utvrdili da svakodnevno uzimanje jednoga grama afa algi
za 40 posto povećava migraciju T limfocita u tkiva, u kojima otkrivaju i
uništavaju bakterije, viruse, gljivice te tumorske stanice. Istraživanja
potvrđuju da prirodni karotenoidi u algama i povrću posjeduju najveći
antioksidansni i antikancerogeni učinak. Sintetski betakaroten ne daje tako
dobre rezultate jer se veći dio minerala nepotpuno apsorbira u našim tijelima.
Alge imaju prednost pred sintetskim vitaminskomineralnim pripravcima budući da
su jedinstvena, prirodna, isprobana sredstva tijekom tisućljeća, idealna
kombinacija vitamina, minerala, enzima, proteina i drugih tvari. Mikroalge
sprečavaju razvoj tumora kod ljudi i životinja jer jedinstveni polisaharidi
povećavaju enzimatsku aktivnost i pospješuju obnovu DNK. Kada se aktivnost tih
enzima poremeti zbog radijacije ili otrova, greške u DNK ostaju nepopravljene i
može doći do pojave tumora.
6. Štite i “liječe”
Najveći dio kroničnih
bolesti u drugoj polovini života uzrokuje stanična glad koja pospješuje
starenje, intoksikaciju, opstipaciju, gojaznost, alergije, upale, degeneracije
i dr. Redovito uzimanje algi produljuje aktivni život za desetak godina i
blagotvorno utječe na mnoge bolesti: infarkt, astmu, aritmiju, moždanu kap,
staračku demenciju, neke bolesti živčanog sustava, šećernu bolest, na smanjenje
sluha i vida, kožne bolesti, alergije, anemije, hipovitaminoze, bolesti
probavnog trakta i dr.
7. Ljepota
Postoji izreka da ljepota
dolazi iznutra. Kada su stanice organizma kvalitetno nahranjene i očišćene od
otrova, bolje funkcioniraju, što se očituje boljim izgledom, većim
samopouzdanjem i većom ukupnom energijom. Promjene poput bora, slabih noktiju,
ispadanja kose, proširenih vena i kapilara, starenja kože, mogu se spriječiti
redovitom upotrebom algi.
Kozmetički pripravci koji
su dobiveni preradom algi povoljno djeluju na zdravlje i daju mladenački izgled
cijelom tijelu. Uspješno djeluju na reguliranje vlažnosti i poboljšavaju
epitelizaciju kože. Algininska kiselina potiče izmjenu tvari, a jod, spojevi
broma i vitamini obnavljaju stanice. Pantotenska kiselina i fluor ojačavaju
vezivno tkivo.
Metionin i histidin
sprečavaju upalu, sumpor čisti kožu. Sve je to razlog zašto se maske za lice od
algi toliko preporučuju, a i pripravci od algi su vrlo učinkoviti za uklanjanje
celulita.
Spirulina
Spirulina je modrozelena
alga koja sadrži više od stotinu različitih hranjivih tvari sa sinergističkim
djelovanjem od kojih su 60 posto bjelančevine koje su gotovo 95 posto
iskoristive u ljudskom organizmu. Također sadrži vitamine i minerale, antioksidansne
karotene, gamalinolensku kiselinu i druge esencijalne masne kiseline,
sulfoglikolipide, polisaharide… Spirulina nas opskrbljuje mnogim esencijalnim
mineralima i oligoelementima.
Tamnozelenu boju daju joj
prirodni pigmenti: klorofil (zelen), fikocianin (modar) i karotenoidi
(narančast). Svi oni vežu na sebe sunčevu energiju. Spirulina se uzgaja u
plitkim uzgajalištima. Treba mnogo sunca, no istodobno se mora zaštititi od
izgaranja te zato proizvodi beta karoten. Što je sunce jače, proizvodi više beta
karotena. Uzimanjem Spiruline štitimo našu kožu iznutra od štetnog djelovanja
sunčevih zraka.
Koncentrat karotena u
Spirulini je tako visok da je Spirulina zaista iznimna namirnica. Ima ga 25
puta više nego u sirovoj mrkvi, a štiti od malignih i srčanih bolesti, jača
imunološki sustav, potpomaže i ubrzava saniranje rana. Smanjuje razinu
kolesterola u krvi.
Osim beta karotena
Spirulina sadrži i druge karotene koji djeluju zajednički kao antioksidansi:
zeaksantin (zeaxanthin), beta kriptokantin (cryptoxanthin), miksoksantofil
(myxoxanthophyll) i druge.
Prehrana bogata
karotenima daje koži iznimnu elastičnost i prirodan zdrav sjaj. Koža ima sloj
masnoće u koji karoteni prirodno migriraju. Tamo mogu povećati otpornost na UV
zrake, štititi od štetnog utjecaja slobodnih radikala i čuvati kolagensku
strukturu kože.
Spirulina raste brzo te
osigurava 20 puta više proteina po jedinici kultivirane površine od soje i 200
puta više od goveđeg mesa. Spirulina osigurava gotovo sve životno važne
sastojke koji nedostaju svakodnevnoj prehrani. Pomaže pri povišenom šećeru,
stresu i depresiji, poboljšava pamćenje. Milijuni ljudi po cijelom svijetu
konzumiraju ovaj dar prirode.
Spirulina sadrži i veće
količine vitamina B12. Sirova goveđa jetra sadrži 26 puta manje vitamina B12.
Spirulina je tri puta bogatija vitaminom E od sirovih pšeničnih klica i iznimno
je biološki aktivna. Majčino mlijeko sadrži u najvećoj količini gamalinolensku
kiselinu, nužnu za razvoj dojenčadi. Spirulina zauzima drugo mjesto te je zbog
toga i nazivaju “majčino mlijeko planeta”. Kod odraslih osoba gamalinolenska
kiselina pomaže smanjenju kolesterola, a samim tim i visokoga krvnog tlaka.
Pomaže kod artritisa, ekcema, psorijaze, PMS-a. Spirulina je bogata organskim
željezom (oko 50 puta je bogatija od špinata), koji je apsolutno neotrovan i
lakoprobavljiv. Njezino je bogatstvo minerala važno za zdravu kožu, kosu i
zube. Bjelančevine Spiruline sadrže osam esencijalnih i deset neesencijalnih
aminokiselina.
Spirulina sadrži 0,5
posto glikogena, a to je već pripremljena i uskladištena glukoza kao izvor
energije. Sadrži i 0,9 posto ramnoze, šećera važnog za prijenos osnovnih
(esencijalnih) hranjivih tvari kroz krvomoždanu barijeru. Stanična stijenka
Spiruline ima visoke koncentracije mukopolisaharida koji je čine
lakoprobavljivom.
Ona je alkalna hrana i
održava idealni pH organizma. Zbog nepravilne prehrane, konzumiranja pečene i
prerađene hrane koja dugo stoji kao i gaziranih pića, naš organizam postaje
pretjerano kiseo, što je jedan od razloga obolijevanja. Da bismo bili i ostali
zdravi, važno je održavati kiselo-lužnatu ravnotežu organizma u čemu nam pomažu
afa alge i spirulina. Spirulina je osobito potrebna trudnicama i dojiljama,
maloj djeci, starijim osobama i sportašima. Može se uzimati prije, između i za
vrijeme obroka.
Chlorella
Chlorella je zelena slatkovodna
mikroalga promjera oko osam mikrometara. Koristi se gotovo trideset, četrdeset
godina zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje.
U Tajlandu ima nekoliko
farmi za proizvodnju Chlorelle, kapaciteta više tisuća tona godišnje. Bugarska
je također zemlja u kojoj se proizvodi Chlorella. Upotrebljava se u ratarstvu,
stočarstvu, kozmetici i veterini.
Chlorella, Afa alge i
Spirulina najbogatiji su izvor klorofila koji na organizam djeluje
pročišćavajuće i o kojem se često govori kao o “zelenoj čaroliji prirode” ili
kao o “zelenoj krvi planeta”.
Chlorella sadrži mnoštvo
proteina (50 do 70% ovisno o načinu proizvodnje), esencijalnih aminokiselina i
malu količinu masnoće. Isto tako sadrži i veliku količinu antioksidansa
betakarotena, vitamina B kompleksa, vitamina E i C, magnezija, natrija,
kalcija, cinka, željeza, jedinstveni chlorellin čimbenik rasta (CFR) i dr.
Chlorella potiče
proizvodnju interferona koji aktivira makrofage i T-limfocite, čime se povećava
sposobnost imunološkog sustava u obrani organizma od bakterija, virusa, stranih
proteina i dr. Sadrži i probavne enzime koji sudjeluju u probavi hrane. Množi
se velikom brzinom tako da joj se količina tijekom dvadeset sati
učetverostručuje. Djeca koja je konzumiraju počinju brže rasti, a kod odraslih
potiče obnavljanje tkiva. Chlorellin čimbenik rasta sprečava razvoj različitih
kroničnih bolesti. Četiri puta povećava brzinu kojom se množi korisna crijevna
bakterija laktobacilus te na taj način poboljšava probavu i asimilaciju hrane.
Osamdeset posto Chlorelle
su hranjive tvari dok ostalih dvadeset posto čini tvrda celulozna stijenka koju
probavni enzimi ne mogu razgraditi. Celuloza se veže za teške metale i ostale
sintetske tvari nagomilane u organizmu te ih izbacuje van (“metla za crijeva”).
Za potpuno čišćenje organizma preporučuje se Chlorellu uzimati od tri do šest
mjeseci.
Istraživanja pokazuju da
Chlorella može biti učinkovita i kod Alzheimerove bolesti i demencije.
Chlorella je alkalna hrana te pomaže balansiranju pH u organizmu. Kao i ostale
mikroalge, bogata je nukleinskim kiselinama, što je vrlo važno budući da se
njihova proizvodnja u organizmu s godinama smanjuje, što smanjuje vitalnost i
povećava sklonost bolestima. Hrana bogata nukleinskim kiselinama sprečava taj
proces. Redovita upotreba Chlorelle štiti od srčanih bolesti, smanjuje krvni
tlak i kolesterol u krvi te usporava proces starenja. Osobe koje redovito
uzimaju Chlorellu izgledaju mlađe, imaju više energije i manje su zaboravljive.
Iznimno je korisna i kod depresivnih osoba.
Alge imaju prednost pred
sintetskim vitaminskomineralnim pripravcima budući da su jedinstvena, prirodna,
isprobana sredstva tijekom tisućljeća, idealna kombinacija vitamina, minerala,
enzima, proteina i drugih tvari.
Izvor: https://www.arz.hr/alge-hrana-proslosti-sadasnjosti-i-buducnosti/
Subscribe by Email
Follow Updates Articles from This Blog via Email
No Comments